WYWILŻYNY – MUSZKI OWOCOWE Drosophila sp.
Pospolite gatunki Drosophila:
D. melanogaster
D. funebris
D. repleta
D. busckii
D. affinis
D. falleni
D. tripuncta
D. hydei
Charakterystyka:
drobne – 3 – 4.5 mm;
tułów – żółty;
oczy – czerwone;
odwłok – czarny z żółtymi paskami;
skrzydła – krótkie i szerokie, w spoczynku – płasko na odwłoku.
pospolite w zakładach przemysłu spożywczego
częste w winiarniach, browarach, kwaszarniach ogórków, zakładach
przerabiających owoce.
Szybki rozwoj:
Zaraz po kopulacji samice składają jaja na powierzchnię medium (fermentujące
produkty): gnijące owoce, kompoty, marmolada i dżemy, wino i piwo, ocet,
syropy.Cały cykl rozwojowy kooczą w 8 – 10 dni (wysoki potencjał rozrodczy).
Zaraz po wyjściu z poczwarek samice kopulują z samcami.
Jajo wywilżny:
400 jaj na samicę
30 jaj dziennie
jaja owalne, 0.6 mm długości
jaja z płytką z 4 długimi wyrostkami wystającymi z produktu
rozwój jaj – 3 dni
Białawe larwy żerują w półpłynnych lub płynnych produktach.
Co pewien czas wysuwają koniec odwłoka na powierzchnię, aby pobrad
powietrze.
Dorastają do 8 mm długości.
Opuszczają wilgotne środowisko w celu przepoczwarczenia się.
Poczwarka:
Brązowa, podobna do nasionka chwastu.
Mocno przytwierdza się do podłoża (mycie butelek trudne).
Czas rozwoju poczwarki: 3 – 5 dni, (7 – 11 dni, gdy chłodno.)
Cały rozwój: 30oC – 8 dni, 24oC – 14 dni
Dorosłe żyją w temp. 30oC przez 2 tygodnie
ENCYKLOPEDIA SZKODNIKÓW Strona 22
Szkodliwośd larw i osobników dorosłych:
Larwy zanieczyszczają i niszczą produkty
W mleczarniach – rozwój w resztkach mleka i jego przetworów
Przenoszą drobnoustroje: grzyby pleśniowe; bakterie
Zakłócają procesy fermentacyjne