Omacnica spichrzanka, Plodia interpunctella,
łączy się w pary godzinę po opuszczeniu
poczwarek, z reguły w ciemnościach. Samica
składa od 40 do 400 jaj, przeciętnie 170 jaj,
pojedynczo, w łaocuchach lub w grupkach na
pożywieniu larw. Motyle nie pobierają
pokarmu i po złożeniu jaj giną.
Larwy wylęgają się po 7-8 dniach przy 20oC i
po 3-4 dniach przy temperaturze 30oC.
Młode larwy są dośd wytrzymałe na chłód.
Mogą przeżyd w warunkach temperatury
niższej niż 10oC. Okres larwalny obejmujący 5 stadiów trwa od 13 do 288 dni w zależności od warunków
zewnętrznych; przy temperaturze 18-35oC stadium gąsienicy trwa 6-8 tygodni. Larwa ostatniego stadium
tworzy kokon, w którym się przepoczwarcza. Okres poczwarki trwa 15-20 dni przy temperaturze 20oC i 7-8
dni przy 30oC.
Cały rozwój omacnicy spichrzanki w warunkach optymalnych (temperatura 30oC, wilgotnośd względna
powietrza 70-75%) trwa 26 dni, a w temperaturze 30oC i przy 25% wilgotności względnej powietrza wynosi
39 dni. W niższych temperaturach (poniżej 20oC) i w innych niekorzystnych warunkach (przedłużającej się
ciemności lub naświetlanie światłem różnej długości), częśd gatunków wchodzi w stan diapauzy, dośd długo
trwające. Dorosłe osobniki wychodzą z kokonów znajdujących się w szczelinach ścian, murów, opakowao,
pudeł do przechowywania żywności. Omacnica spichrzanka wydaje 4-6 pokoleo w ciągu roku.
Omacnica spichrzanka jest kłopotliwym i wyrządzającym wiele strat szkodnikiem przechowywanych
produktów, szczególnie magazynowanych zbóż, suszonych owoców, orzechów, produktów
przechowywanych w spichlerzach, magazynach, sklepach spożywczych, cukierniach i w domach w różnych
krajach świata. W zaatakowanych przez te owady przechowalniach górna warstwa produktów jest prawie
całkowicie zniszczona. Nasiona zbóż w tej warstwie są połączone jedwabną pajęczyną zawierającą liczne
wylinki, odchody i pełzające larwy. Białe, jedwabne kokony z poczwarkami są rozmieszczone wewnątrz
pryzmy. Omacnica preferuje następujące produkty zbożowych: zarodki, otręby, bielmo nasienia. Poza tym
na jej liście pokarmowej można umieścid zioła, lekarstwa, przyprawy i herbatniki. Gąsienice potrafią
przegryźd opakowania z folii polietylenowej o grubości 0,7 mm. Najczęściej to czynią starsze larwy torując
drogę stadiom młodszym do wewnątrz opakowanego produktu.
Omacnica spichrzanka i jej pokrewny mklik mączny są typowymi szkodnikami wielożernymi. Żerują na
wszystkich produktach zbożowo-mącznych, najczęściej na mące pszenicznej i na ziarnie pszenicy, ale
uszkadza również ziarno innych zbóż. Niszczy pieczywo, suchary, suszone owoce i grzyby, a także nasiona
roślin strączkowych. Z produktami spożywczymi jest zawlekany do naszych mieszkao. Poza szkodami
bezpośrednimi gąsienice mklików tworzą w porażonych produktach tzw. „oprzędy”. Są one utworzone z
cząstek żywności posklejanych przędzą i zanieczyszczone odchodami i wylinkami.
Automated page speed optimizations for fast site performance