Szkodniki w Sklepach – GHP/GMP Monitoring Szkodników Satnitarnych
Woda, różnorodny pokarm, ciepło i liczne kryjówki – to warunki sprzyjające pojawieniu się nieproszonych gości. Sklep mogą zasiedlić różnego rodzaju owady, pająki, mole, roztocze,a nawet gryzonie czy ptaki!
Najczęstszymi szkodnikami, które dostają się do sklepu są owady. Wśród nich można wyróżnić te o znaczeniu: sanitarnym (np.karaluchy i prusaki), gospodarczym (np. rozkruszki)oraz jadowite (np. osa) i dokuczliwe
(np. trojszyki).
Rozpoznaj wroga
Na stoiskach z owocami, warzywami, kiszonymi ogórkami i kwaszoną kapustą gromadzą się bardzo dokuczliwe wywilżny, zwane muszkami owocowymi. Szkodliwe są zarówno larwy, jak również osobniki dorosłe muszek.
Prusaki i karaluchy w sklepie wywołują u ludzi strach i obrzydzenie ze względu na swój wygląd, dużą ruchliwość i nieprzyjemny zapach. Przenoszą także wiele ludzkich chorób rozprzestrzeniając grzyby, bakterie, pierwotniaki,
wirusy. Do grupy szczególnie kłopotliwych zalicza się trojszyki, czyli niewielkie, rdzawo-brązowe chrząszcze. Dorosłe owady i ich larwy żerują i zanieczyszczają produkty mączne, strąkowe nasiona, bakalie, warzywa, przyprawy, tytoń, czekoladę, a nawet pieczywo. Wśród owadów latających, największe problemy stwarzają – omacnica spichrzanka oraz mklik, które powszechnie znane są jako mole spożywcze. Nie powodują większego zagrożenia dla życia i zdrowia. Owady te żerują w najróżniejszych produktach, takich jak: mąka, kasze, makarony, suszone owoce, orzechy, migdały wyroby czekoladowe, suszone grzyby, przyprawy, zioła oraz herbata. Rozkruszki są najpospolitszymi szkodnikami w krajach o klimacie umiarkowanym i wilgotnym. Szkody wyrządzane w przechowywanej żywności i paszy przez rozkruszki. są znaczne i wynikają nie tylko z zagrzewania i zawilgacania produktów, ale także z przenoszenia przez roztocze zarodników grzybów saprofitycznych, które w zawilgoconym i ciepłym środowisku rozwijają się szybko. Do owadów jadowitych występujących w sklepach należy wymienić osy, które są
uciążliwe w drugiej połowie lata, gdy lecą do owoców, przetworów owocowych, słodzonych napojów i słodkich ciast. Są wyjątkowo niebezpieczne, gdy temperatura przekracza 30˚ C. Czy to możliwe? Bardzo często do sklepów przedostają się myszy i szczury. Żerując w produktach przeznaczonych na sprzedaż wyrządzają znaczne straty. Przenoszą ponad 200 groźnych chorób, np. gorączkę szczurzą, leptospirozę (chorobę Weila), salmonelozy, dżumę, włośnicę. Każdy produkt z najmniejszymi śladami aktywności myszy lub szczura nie nadaje się do spożycia. To zaskakujące, ale różnymi drogami również i ptaki mogą przedostać się do sklepu lub magazynu z produktami żywnościowymi. Jak już zasiedlą pomieszczenia, trudno jest je z nich wypłoszyć. Wróble i gołębie przenoszą bakterie, które wywołują groźne choroby u ludzii zwierząt domowych.
Zdaniem Eksperta
Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz SGGW, Katedra Entomologii Stosowanej w Warszawie. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że problem owadów w sklepie dotyczy wyłącznie małych obiektów usytuowanych w starym
budownictwie, szkodniki mogą pojawić się nawet w najnowocześniejszym sklepie z mnóstwem zabezpieczeń. Wystarczy chwila nieuwagi. Szczególnie dokuczliwe są „mole spożywcze” takie jak: omacnica spichrzanka
i mklik mączny, które przystosowały się do życia w pomieszczeniach magazynowych. Jak już raz uda im się przedostać do magazynu czy powierzchni sklepowej, wtedy bardzo trudno jest się ich pozbyć. Aby temu
zapobiec zalecam dokładne sprawdzanie towaru, który dostarczany jest do sklepów oraz stosowanie zasady FIFO. Wietrzenie magazynów w okresie letnim może być również brzemienne w skutkach. Okres lipiec – sierpień to czas wzmożonej aktywności owadów, w tym również omacnicy i mklików, które szukają dogodnych miejsc do lęgu. A gdzie im będzie najlepiej, jak nie w środowisku, gdzie mają w bród pożywienia,aby wykarmić larwy.
WARTO PAMIĘTAĆ O ZA SADZIE FIFO
Szkodniki w Sklepach – GHP/GMP, Usługa monitoringu oraz wprowadzanie procedury zwalczania szkodników
Automated page speed optimizations for fast site performance